Az Aloha medicinals gyógygombából készült termékek előnyei

Nagyon sok zavar észlelhető napjainkban a piacon, az interneten azzal kapcsolatosan, hogy milyen formájú gombatermékek a legjobbak. Van, aki azt mondja, hogy a termőtest, van, aki szerint a micélium, vagy a néhány bizonyos összetevőre sztenderdizált forró vizes kivonat. Ez egy fontos kérdés, és a válasznak tudományos alapokon kell nyugodnia, nem pedig történelmi használaton, vagy valakinek a véleményén. Nagyon sok, elképesztően összetett biokémiai folyamat megy végbe a gombák világában, ami értékes lehet a tekintetben, hogy az ezen folyamatok során keletkező anyagok elősegítik az egészséget. Alaposan körüljártuk ezt a témát, tehát bárki eldöntheti, milyen étrend-kiegészítő alapanyagok a legmegfelelőbbek számára, akár saját felhasználásra, akár termék előállítás céljára.

Kezdjük néhány definícióval!

Termőtest

A termőtest maga az a gomba, amit látunk, amint kinő a földből vagy az öreg, élettelen fából. Ezek a reproduktív részei a szervezetnek, mint a növényeknél a virág. Csakúgy, mint a virágok, a gombák is csak bizonyos időszakban virulnak ki. A termőtestek csak akkor alakulnak ki, ha megvan a megfelelő környezet, úgy mint kellő hőmérséklet, elég meleg vagy hűvös idő, tűz vagy árvíz, vagy ételen alakul ki, vagy bármi más hatás éri, ami azt váltja ki a gombaszervezetből, hogy szaporodjon vagy elpusztuljon. Azok a gomba termőtestek, amelyeket látunk, nem a gomba szervezetének megnövekedett alakja, hanem éppen a gomba szaporodó része, az élete körforgásának a végén.

Micélium

A micélium a gombahifák összessége, a szervezetből nő ki. [Általában a gombák vegetatív részét (tenyésztestét) értik rajta. A fordító megjegyzése.] Ez az az állapot, amelyikben az egész életfolyamat végbemegy, úgy mint a növekedés, táplálkozás és az életben maradásért való küzdelem (beleértve az antibiotikus, gombaellenes, vírusellenes összetevők termelődését). A termesztett gombatermékekben a micélium egy folyadékkal teli tankban, fermentáció által is növeszthető, mint például ahogyan a sört és a bort „termesztik, növesztik”. Ez egy meglehetősen nem természetes termesztési körülmény, és az ily módon termesztett gombáknak nincsenek meg ugyanazok a kémiai tulajdonságai, mint azoknak, amelyek természetes körülmények között fejlődtek. Egy másik módja annak, ahogyan a gyógygombák micéliuma termeszthető: szilárd táptalajon, amiben olyan anyagok vannak, mint a normál körülmények között is, amelyben természetes környezetében nőne. A legtöbb, gombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógytermék előállításához az összetevőket nem a micéliumból vonják ki, hanem abból a folyékony vagy szilárd halmazállapotú táptalajból, amiben a micélium fejlődött.

Kivonatok

A kivonatok szó nagyon sok hatóanyag-kivonási lehetőséget takar. A kivonatokat általában vagy a gombákból, vagy a micéliumból készítik, valamilyen formájú oldószer felhasználásával; azzal a szándékkal, hogy koncentrálják valamely kívánatos hatóanyagot, és eltávolítsák vagy csökkentsék a gomba nem kívánatos részeit. Számos olyan oldószer van, amelyet használnak, és attól függően választanak közülük, hogy milyen hatóanyag koncentrátumot szeretnének kapni. A két legáltalánosabban használt oldószer az alkohol és a víz. A kivonatok sokkal drágábbak, mint a nyersanyagok, és vagy hatásosabbak, vagy kevésbé hatásosak, mint a nyersanyag, attól függően, hogy mely hatóanyagot koncentrálták és hogy mi az anyag végső felhasználási célja. A széles körben elterjedt hit szerint a kivonatok sokkal hatékonyabbak, mint a gombák más alakjai, de ez így túlságosan leegyszerűsített megállapítás ahhoz, hogy igaz legyen, és egyszerűen szólva nem korrekt. De ez a gondolkodásmód annak a történelmi felhasználásnak, és a kétes internetes kereskedelem igényeinek az eredménye, ahogyan azt az alábbiakban olvasni fogjuk. A következő bekezdésben szeretnénk világosan leírni, hogy mindenki számára érthetővé váljon, hogyan készülnek a kivonatok, mire használják fel őket, és miért van olyan sok félreértés velük kapcsolatban.

Teljes spektrum

A teljes spektrumú gombatermékek (Full Spectrum Mycoproducts™) teljes gombaanyagokat tartalmaznak, amelyekben minden biológiailag aktív összetevő megtalálható, mint a micélium, a termőtestek, a spórák, és mindegyikük közül a legeslegfontosabbak az extracelluláris összetevők, amelyek a szervezet egész életciklusa alatt keletkeznek. Ezek azok az extracelluláris összetevők (azaz azok a szervezetből kiválasztódott összetevők, amelyek a sejten kívüli térbe jutnak), és amelyek felelősek a gombák világában ismert legfőbb gyógyászati tulajdonságokért, mint például az összes antibiotikus hatás, a vírusellenes hatás, gombaellenes hatás, és minden más „túlélő” összetevő, amit a gomba termel az élete folyamán avégett, hogy megküzdjön a környezetében jelen lévő, meglehetősen komoly kihívást jelentő baktériumokkal és mikrobákkal szemben. Ezek a másodlagos anyagcsere termékek nyitották ki a gyógyászat határait az olyan átütő sikerű termékek előtt, mint az antibiotikumok, valamint a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek; és ezek azok a tulajdonságok, amelyek elvesznek a legtöbb kivonási eljárás következtében. Csak a XXI. században jutott el a tudomány arra a szintre, hogy olyan gyakorlatias utakat fejlesszen ki a teljes spektrumú gombatermékek megbízható előállítására, amelyeket jelenleg az „arany sztenderd” minősítéssel ismernek el a legtöbb gomba alapú étrend-kiegészítő esetében.

 

A gyógygombák minőségi meghatározásának alapjai

Történet

Amíg a gyógyászatilag aktív gombákat bizonyossággal a természetből gyűjtötték be és fogyasztották, használták hosszú időn át, addig a gombatermesztés, különösen a gyógygombák termesztése egy meglehetősen új ága a tudománynak, ami csak az 1970-es évek végére nyúlik vissza. Attól az időtől fogva számos, az érdeklődés középpontjába került bioaktív összetevőt azonosítottak a gombákban, beleértve a különböző összetevőket a termőtestből, a micéliumból és a megmaradt folyékony vagy szilárd táptalajból, amiben növekedett. Majdnem mindig a különböző életszakaszokban található fő sejtösszetevő egyedi; de különbség mutatkozik a másodlagos anyagcsere folyamatok során keletkező bizonyos összetevők esetében, amelyekből lényegesen nagyobb vagy kisebb mennyiség vonható ki a különböző növekedési fázisokban. Sok példát láthatunk erre abban a tudományos cikkben, amelynek dr. Solomon Wasser a szerzője, és amelynek címe: A magasabb bazidiumos gombákban található összetevők gyógyászati jellemzői: jelenlegi kilátások. A tanulmány eredeti címe: Medicinal Properties of Substances Occurring in Higher Basidiomycetes Mushrooms: Current Perspectives (Review). Megjelent a Nemzetközi Gyógygomba Szaklapban (International Journal of Medicinal Mushrooms).

(Bazidium = a bazidiumos gombák ivaros szaporodásának eredményeképpen keletkező osztatlan vagy hosszanti, illetve keresztfalakkal osztott hifavég, melynek külső felületén képződnek az ivartalan szaporítósejtek, a bazidiospórák. Ezeket természetes körülmények között rendszerint a szél terjeszti. – a fordító megjegyzése)

A folyamat részletes leírása

A gombák a gombavilágba tartoznak, a gomba idegen szóval fungus, többesszáma fungi. Hosszú idők óta ismeretes, hogy minden gomba potenciálisan bioaktív összetevőket tartalmaz, amelyeknek gyógyhatásuk van. A gombákból kivont gyógyszerek csoportjának klasszikus példája az antibiotikumok, melyek 99%-a gombából származik. Majdnem minden kutatás, amit a gombákban található, antibiotikumok közül az 1928-ban elsőként felfedezett penicillin felfedezése óta végeztek, azt mutatja, hogy az elsődlegesen bioaktív összetevők a sejten kívüli összetevők, ami azt jelenti, hogy akkor szabadulnak ki a sejtekből, és akkor jutnak ki a sejt közötti térbe, amikor a micélium növekszik. Ezek azok az összetevők, amelyek megemésztik a gomba tápanyagát, és elszállítják a tápanyagokat vissza a sejtfalon keresztül, és amiket a gomba termel annak érdekében, hogy megvédje önmagát a baktériumokkal és más mikrobákkal szemben. A gomba az élettartama folyamán termelt összes bioaktív összetevőnek a 95%-át kijuttatja a sejtből a sejt közötti térbe. Jó példa a gombák által termelt bioaktív összetevőkre a sör- és a boripar. Ezekben az esetekben a szubsztrátum gyümölcslé vagy malátakivonat, vagy valami más, cukrot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó forrás, és az a gombafaj, amit használnak: a sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae). A gomba a növekedése folyamán (mint minden gomba és minden élesztőgomba) kiválaszt a sejt közötti térbe (a szubsztrátumnak nevezett, gyümölcslével vagy malátával teli tankba) minden fontos bioaktív összetevőt, amelyek az alkoholok, a színanyagok és az ízanyagok. Ezek mind a szubsztrátumban találhatók és nincsenek benne az élesztőgombában. Ha valaki szeretné az összes elhasznált élesztőt kinyerni a folyadékból, és szeretné eladni bor vagy sör készítése számára, nem volna egy népszerű termék. Az élesztőgomba inkább szállító anyag, a legfontosabb összetevők a szubsztátumban maradnak. Ugyanígy történik a gombákkal is: a gombák termőtestei az elhasznált gombaszövetek, az életciklusuk legvégén, és jellemzően bennük a legalacsonyabb a bioaktív összetevők koncentrációja. A micélium pedig a növekedési rész, és így sokkal több sejt közötti térből származó bioaktív anyagcsere terméket tartalmaz. De a legtöbbike ezeknek a sejten kívüli összetevőknek, amelyek érdekesek lehetnek a számunkra, abban a szubsztrátumban található, amelyikben a gomba növekedett. Csakúgy, mint az elhasznált sörélesztőgomba, tartalmaz néhány gyógyhatású tulajdonsággal rendelkező anyagot, ugyanúgy a gomba is tartalmaz néhány életfontosságú anyagot. De ahhoz, hogy megkapjuk a gyógygombákban rejlő gyógyhatás teljességét, fontos kinyernünk az összetevők minden osztályát, az összetevők minden különböző csoportját, ami a gomba életciklusa alatt keletkezik. Ebbe beletartozik a sejtfal anyaga (poliszaharidok), amik ugyanazok a termőtestekben és a micéliumban is, de idetartoznak a sejt közötti térbe kijutó összetevők is, amelyeknek nagyon széles skálájú a gyógyhatása. Ezek az összetevők megtalálhatók abban a folyadék maradványban, amelyben a gomba növekedett a folyadéktartályos fermentációs időszak alatt, és megtalálhatók a szilárd szubsztrátum maradványban, amelyben a gomba növekedett a szilárd táptalajú fermentáció során.

Ennek ismeretében felmerül a kérdés, mi a legpraktikusabb útja annak, hogy a lehető legjobb hatékonysággal gyógygomba termékeket állítsunk elő, és megmaradjon bennük a legtöbb hatóanyag, és a nagyközönség által is megfizethető legyen. Mindössze 10 évvel ezelőtt ez egy komoly probléma volt, mert a szilárd táptalajú fermentáció még nem volt egészen tökéletesítve, és a folyékony táptalajon, mint például sörön vagy boron való termesztés, megkívánja azt, hogy az összetevőket kivonják a hátramaradt folyadékból, annak érdekében, hogy kinyerjék a gomba összes gyógy tulajdonságát. Ez az eljárási lépés oly mértékben emeli a költségeket, hogy már nem éri meg az embereknek az étrend-kiegészítőre költeni. Könnyű egy cég számára vásárolni természetből begyűjtött gombákat, vagy farmon termeszteni a termőtesteket, és ezt követően étrend-kiegészítés számára kivonatokat készíteni belőlük. Alacsony hatékonyságú gyógygombatermékek előállításához nem érdemes hozzálátni, miután nem lesz nagyszámú fogyasztó, ha a termékek nem hatnak. Tehát a legtöbb cég a könnyű utat választja, és termeszti vagy megvásárolja a gomba termőtesteket, és ezt követően teát készít belőlük, amit permetezéses szárítással kiszárít, és aztán „forróvizes kivonatnak” nevezi. Sokan azt állítják, hogy ez a legjobb út, sőt, hogy ez az egyetlen bioaktív út a gombák hasznosítására, ami természetesen nonszensz, miután a gombákat évezredek óta fogyasztják az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságaik miatt. Az a koncepció, hogy a kivonatok jobbak, mint bármi más, a múltnak a tudományából ered, és nem felel meg a mai korszerű tudásunknak. Ezek a „forróvizes kivonatok” bizonyára jobbak annál, mint az, hogy megpróbáljuk megemészteni a kemény fás termőtesteket, mint például a Reishi gomba esetében, de ennek a kivonási eljárásnak a következtében teljes mértékben elvesznek azok az összetevők, amelyek potenciálisan jó hatást gyakorolnak az egészségre, amit a sejten kívüli összetevők nyújtanak, és amik nincsenek jelen a termőtestekben. Más cégek csak a micéliumot termesztik. A micélium jobb választás, mint a termőtestek, hogyha kemény táptalajon nőtt, de a micélium termékek problémásak lehetnek, ha nem a GMP-nek megfelelő szigorú szabályoknak, biotechnológiailag steril szövettenyészeti sztenderdeknek megfelelően állítják őket elő; és néhány micéliumtermék gyakran tartalmaz akár 70%-ban is át nem alakított szubsztrátumot, mint például rizst vagy gabonát. Minden Aloha Medicinals termék garantáltan kevesebb, mint 2% szubsztrátum maradvány anyagot tartalmaz a végterméket illetően.

A termelési folyamatunk fejlesztése során cégünk, az Aloha Medicinals hosszasan és behatóan tanulmányozta a vadon begyűjtött termőtestek, a micélium és a sejten kívüli összetevők kémiáját – mindazt, amit ezeknek az emberi szervezetben végbemenő bioaktivitásáról tudunk. Ezt követően kifejlesztettük a speciális termesztési eljárásunkat, amelybe beletartoznak az egyedi termesztő kamrák, a szigorúan meghatározott termesztési szubsztrátumok (sem fűrészport, sem szalmát, sem komposztot nem használunk), és speciálisan igazított növesztési paramétereket alkalmazunk, mint például egész éven át tartó időjárás kontroll, a hőmérsékletet, a fényciklust, és a levegőminőséget, levegő összetételét tekintve, annak érdekében, hogy maximalizáljuk a kívánatos, gyógyhatású összetevők termelődését. Azáltal, hogy a növekedési ciklus minden egyes aspektusát ellenőrizzük, cégünk, az Aloha Medicinals képes arra, hogy a legjobb minőségű, a leghatásosabb, és a legállandóbb gyógygomba terméket állítsa elő, amely a világon bárhol elérhető, és mindeközben biztosítjuk, hogy minden lehetséges nehézfém-szennyeződéstől mentes legyen, nem tartalmaz féregirtó, rovarirtó, baktériumirtó szermaradványt, illetve gyomirtó, növényirtó szermaradványt, valamint bogármaradványt, amik viszont általánosan előfordulnak más gombatermékekben.

Az Aloha Medicinals nagy előrelépése, amit a gombatermesztési tudományhoz hozzáadott, hogy a szabadalmaztatott termesztési eljárásunk folyamán a gombák üveg és műanyag konténerekben növekednek, elég hosszú időn át ahhoz, hogy teljes egészében átalakítsák a nyers szubsztrátumot gombaszövetekké, és sejten kívüli összetevőkké. Az aratás idejekor már a gombában benne van minden különböző, a gyógyuláshoz szükséges jellemző összetevő, ami az egészség megőrzéséhez szükséges, és amit a gomba nyújt. Ez a hosszú termesztési periódus legalább több hónapon át, de bizonyos fajok esetében akár 2 éven át is eltarthat. Amikor a szállító azt ígéri, hogy tud adni kész, egyedi rendelésre termesztett terméket 30-45 nap alatt, biztosak lehetünk abban, hogy nagyon alacsony minőséget kapunk. A természetben hónapoktól évekig tart egy gombakolónia számára, amíg biztosan megtelepszik. Ez az oka annak, hogy évről-évre ugyanazon a helyen látunk gombákat növekedni. Minden év tavaszán gombák teremnek, ugyanúgy, ahogy a fák virágokat hoznak, de maga a gomba szervezet évről-évre a föld alatt él túl. Azt gondolni, hogy becsaphatjuk ezt a szervezetet, és laboratóriumi körülmények között, csupán néhány hét alatt optimális növekedést érhetünk el, egy meglehetősen ámító gondolkodás. De ez az, ahogyan sok gombatermesztő állítása szerint cselekszik.

Néhány fajt tekintve az Aloha Medicinals különleges termesztési paramétereket alkotott meg; például a Cordyceps sinensis nevű gombánkat egy ideig meleg, oxigéndús környezetben termesztjük, ezt követően drasztikusan csökkentjük a hőmérsékletet, hogy az éppen csak a fagypont fölött legyen, megváltoztatjuk a fényciklust, és lecsökkentjük az oxigén szintjét nem többre, mint 50%-ára a normál környezeti levegőnek. Mindezt egy organikus zöldség szubsztrátumon végezzük, amelyben nincsen rovar, vagy állati összetevő felhasználva. Amíg ez nagyon extrémnek tűnhet ahhoz képest, ahogy más gombatermesztők termesztik az ő gyógygombáikat, az Aloha Medicinals büszke arra, hogy a termékeink a legjobb minőségűek és a leghatékonyabb gyógygombatermékek az egész világon. Ezt bizonyítja az az észrevehető növekedés, amit az Aloha Medicinals tapasztalt az elmúlt 10 év folyamán, és ennek köszönhetően a legnagyobb termesztők között vagyunk, akiknek kizárólagos tanúsítvánnyal rendelkező bio gyógygombájuk van. A havi gombatermelési kapacitásunk közel 200 tonna végtermék. Jelenleg több, mint 700 céget látunk el azokkal a nyersanyagokkal, amit ezek a cégek a készítményeikben felhasználnak és 2009-ben 56 országba exportáltunk, aminek köszönhetően elnyertük az USA kerekedelmi minisztériumának az „Év exportőre” díját. A következő évben pedig speciális elismerést kaptunk a minőségi termékeinkre.

Ha a legjobb gyógygomba termékeket szeretné megkapni, amelyek ma a piacon elérhetőek, az Aloha Medicinals a legjobb választás. 100%-osan garantáltan bio, amit az USDA és az EU is tanúsít, 100%-ban garantáltan kóser, amit a Star K tanúsít és 100%-ban garantál. Semmi sem múlhatja ezt felül. Garantáltan bio és 100%-ban Amerikában készült és csak amerikai alapanyagokat tartalmaz. Miért kockáztassa Ön a termékeinek az elismertségét a külföldről behozott nyersanyagokkal, amikor a legjobb minőségű termék elérhető itt Amerikában. Stabil és független vizsgálatok tanúsítják a minőségét, FDA tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumokban bevizsgálták a DNS és az analitikus profilra. És mindez a legtöbb esetben az importált nyersanyagokénál alacsonyabb áron érhető el. Akár ha teljes spektrumú gombatermékekre, vagy koncentrált kivonatokra, vagy kutatási fokozatban lévő anyagokra van szüksége, mi mindet biztosítani tudjuk. Legyen Ön a következő megrendelőnk a gyógygomba nyersanyagokra. Kellemes meglepetésben lesz része!

   

Forrás: Az Aloha Medicinals Inc. honlapja
Eredeti címe: The Aloha Medicinals Advantage
Fordította: Fenyves Judit

Hozzászólás

Hozzászólások zárva.